Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Economie
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
-Duiken
Hotels
Vliegtickets
Promoties
Links


Aangepast zoeken
Safaga: Mons Claudianus
Mons Claudianus:

Mons Claudianus ligt aan de voet van Jebel (berg) Fatira, een 50-tal km ten westen van Safaga, langs de weg naar Qena. Het was een belangrijk Romeins strafkamp tussen 68 en 282 n.C. waar quartsdioriet, een granietsoort van hoge kwaliteit, werd ontgonnen als bouwmateriaal voor het Romeinse rijk en deze zwarte steen kan nog steeds bezichtigd worden in enkele belangrijke antieke gebouwen in Rome: Het deurportaal van het Pantheon, de vloer en zuilen van de tempel van Venus en in Hadrian's villa.

Romeins kamp te Mons Claudianus

In Mons Claudianus kan je een onafgewerkte tempel bezoeken, maar ook de overblijfselen van het Romeinse kamp, huizen, werkplaatsen en stallen. Het kamp is omringd door granieten wallen met afgeronde verdedigingstorens op de hoeken om zich te beschermen tegen aanvallen van de bedouinen. Op het hoogtepunt woonden maarliefst 1000 soldaten en werkmannen in het kamp.

Er zijn ook enkele heetwaterbronnen die in de Romeinse periode via een ondergronds systeem gebruikt werden om de stoombaden op te temperatuur te brengen. De eigenlijke steengroeve was aan de andere kant van de wadi waar verscheidene onafgewerkte artifacten en gebroken zuilen te bezichtigen zijn. En van deze zuilen meet maar liefst 16 meter lang en 2.4 meter breed en weegt meer dan 200 ton.

Terug naar bezienswaardigheden